Anksiyete ve Depresyon Üzerinde Direnç Egzersizlerinin Etkisi

Anksiyete ve depresyon günümüzde çok yaygın olarak görülmektedir. Bilim insanları fiziksel egzersizin yalnızca vücudumuzun daha iyi görünmesine ve çalışmasına yardımcı olmakla kalmayıp, anksiyete ve depresyon gibi sorunlarla etkili bir şekilde savaşabileceği konusunda hemfikirdir.

Anksiyete ve Depresyon Üzerinde Egzersizlerin Etkisiyle İlgili Araştırmalar Ne Diyor?

Güney Avustralya Üniversitesi’nden (UniSA) spor sosyolojisi araştırmacıları ve Almanya’daki MSH Tıp Okulu Hamburg, egzersizin insanları zihinsel olarak koruyabildiğini gösteren bir araştırma yayınladılar. Çalışma, benzer miktarlarda egzersiz ve yoğunlukla birlikte farklı koşullar altında 682 kişi arasında kaygı ve depresyon düzeylerini değerlendirdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) egzersiz yönergelerini karşılayan sporcular, genellikle yapmayanlara göre daha iyi zihinsel bir durum ortaya çıkardı.

Çoğu insan, endişeli ve endişeli düşünceler ve duygular, konsantre olma sorunu ve sinirlilik gibi bilişsel anksiyete belirtilerinin farkındadır, ancak fiziksel belirtiler de vardır. Bunlar arasında kas ağrısı, yorgunluk ve uyku güçlüğü sayılabilir, ancak bunlarla sınırlı değildir.

Fiziksel aktivitenin yalnızca anksiyete ve depresyon gelişimine karşı koruyucu olmakla kalmadığını, aynı zamanda çoğu hastada fiziksel aktivitenin anksiyete ve depresyon semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteren güçlü kanıtlar vardır.

Brett Gordon, Ph.D. tarafından yürütülen sistematik incelemeler ve meta-analizler, anksiyete ve depresif bozuklukları olan katılımcılar üzerinde düzenli egzersizin etkileri üzerine yapılan çalışmaların sonuçlarını analiz etti. Çoğu denemede, katılımcılara ya bir direnç antrenmanı ya da kontrol koşulları uygulandı ve ardından semptomları gözlemlendi. Bu incelemeler direnç antrenmanının belirgin şekilde anksiyete ve depresyon semptomlarında etkili olduğu belirlendi. Gordon, kendi denemesini yaparak, haftada iki kez direnç antrenmanının her iki grupta da kaygı semptomlarını iyileştirdiğini buldu.

Aşırı Egzersiz Yerine “Direnç Egzersizi”

Yapılan çalışmalar sonucunda şiddetli fiziksel aktivite yapan kişilerin genellikle daha yüksek depresyon seviyelerine sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle günde 30 dakikalık direnç egzersizi uygulamak hem beden hem de ruh sağlığı açısından daha olumlu bir sonuç doğurmaktadır. Her şeyin fazlası zarar cümlesini tekrar hatırlayarak yoğun ve şiddetli kardiyo programları yerine günde 30 dakikalık direnç egzersizlerini önermekteyiz. Bu egzersizleri Myptlab’e kayıt olarak eğitici videolar ve programlarla birlikte kolaylıkla yapabilirsiniz. Her seviyeye uygun egzersiz programlarından kendinize uygun olanı seçebilirsiniz. Ücretsiz deneme üyeliğinizi başlatarak Myptlab ile çalışmaya hemen başlayabilirsiniz.

 

Benzer Yazılar

Hakkımızda

Bizler, +15 yıllık deneyimimiz ile fitness ve sağlık alanında doğru ve yanlış bilgiyi ayırt etme uzmanlığı kazanarak, kişilere kanıta dayalı çalışmalarımız ile “DAHA AZ ZAMAN – DAHA AZ ENERJİ – DAHA AZ PARA ile DAHA FAZLA KAZANÇ” adına destek sağlamaktayız.

Sosyal Medya