Sıfır Noktası: Nefes

“SAĞLIĞINIZI KORUMAK İÇİN EN BASİT VE EN GÜÇLÜ TEKNİK TAMAMEN ÜCRETSİZDİR – TAM ANLAMIYLA BURNUNUZUN ALTINDA.” – Andrew Weil.

Yetişkin bir insan bir gün içerisinde 17 ila 24 bin kez, yılda ise 7 ila 10 milyon kez nefes alır. Buna rağmen toplumun sadece %3’ünün doğru nefes aldığına dikkate alıcak olursak nefes almanın aslında mekanik bir işlemin daha çok ötesinde olduğunu görürüz.  (1)

Doğru nefes almanın yaşam sağlığınıza ne kadar etkiler yaratabileceğini biliyor musunuz?

Framingham çalışma araştırmacılarına göre, akciğer fonksiyonu sağlığın bir göstergesidir ve “kelimenin tam anlamıyla yaşam kapasitesinin bir ölçüsüdür”. Dolayısıyla ne kadar iyi nefes alacağınız ne kadar yaşayacağınızı ve ne kadar iyi yaşayacağınızı belirler. Örneğin;

  • Diyafram nefesi iç organlara ve bezlere masaj yaparken lenf sistemini aktif eder ve bağışıklık sistemini güçlendirir. (2)
  • Diyafram nefesi, Teta beyin dalgalarını arttırır. Teta beyin dalgaları derin gevşeme, artan yaratıcılık, süper-öğrenme, bütünleştirici deneyimler ve artan bellek ile ilişkilidir. (3) (4)
  • Stres, anksiyete ve depresyon gibi duygusal ve zihinsel sağlık durumlarının tedavisinde etkili bir seçenektir. (5)
  • 38.050 kadın üzerinde yapılan başka bir çalışmada solunum bozukluğu ve idrar kaçırma problemleri yaşayan kişilerin obezite veya fiziksel aktivite düzeyi ile kıyaslandığında daha çok bel ağrısı yarattığı konusunda güçlü bir ilişki bulunmuştur. (6)

(DAHA FAZLASINI ÜYELİK SİSTEMİMİZE DAHİL OLARAK UYKU,NEFES ve STRES ADLI KİTAPÇIĞIMIZI EDİNEREK OKUYABİLİRSİNİZ.)

“NEFES ALMAK DOĞRU DEĞİLSE, HİÇBİR ŞEY DOĞRU DEĞİLDİR.

KAYNAK:

(1) Application of alpha/theta neurofeedback and heart rate variability training to young contemporary dancers: state anxiety and creativity.

Gruzelier JH, Thompson T, Redding E, Brandt R, Steffert T

(2) Hahnke OMD, Roger (2013-07-02). İçindeki Şifacı: Vücudunuzun Kendi Tıbbını Serbest Bırakmak için Geleneksel Çin Tekniklerini Kullanma * Hareket * Masaj * Meditasyon * Nefes (s. 40). HarperCollins.

(3)  Matveikova, Irina (2014-06-16). Sindirim Zekası: İkinci Beyninize Bütünsel Bir Bakış (s. 159). Findhorn Press.

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19552631

(5) https://link.springer.com/article/10.1007/s10484-015-9279-8

(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16515418/

Benzer Yazılar

Hakkımızda

Bizler, +15 yıllık deneyimimiz ile fitness ve sağlık alanında doğru ve yanlış bilgiyi ayırt etme uzmanlığı kazanarak, kişilere kanıta dayalı çalışmalarımız ile “DAHA AZ ZAMAN – DAHA AZ ENERJİ – DAHA AZ PARA ile DAHA FAZLA KAZANÇ” adına destek sağlamaktayız.

Sosyal Medya