Günümüzde sağlığımız söz konusu olduğunda sağlığımızı korumak, iyileştirmek ve daha iyi hale getirmek adına ciddi yatırımlar yapmaktayız. Televizyon ve internette sihirli bir şekilde pazarlanan birçok sağlık ile ilişkili ürünün ise çoğu zaman sağlığımıza etkisi belirsizdir, bazıları ise düşündüğümüzün aksine zararlı olabilmektedir. Günümüzde beslenmeden ilaca birçok sağlık ürünü manipüle edilmiş durumdadır. GDO’lu, işlenmiş, katkı maddeleri eklenmiş, antibiyotik ve hormon içeren besinler, düşündüğümüzün daha yükseğinde veya alçağında değerler barındıran ve çoğu zaman iyileştiğimiz hissini yaratan ilaçlar bizi bir yere kadar götürebiliyor. Sağlıklı olmak adına atılan adımda en büyük mesafeyi sağlayan faktör bağışıklık sistemimizdir. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak birçok hastalığa karşı korunmamızı ve iyileşmemizi sağlar. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek adına yapabileceğimiz en etkili yöntem ise egzersiz yapmaktır. Egzersiz yapmanın güzelliği şudur; milyonlarca yıldır hiç değişmemiş ve manipüle edilememiştir. Besinler ve ilaçların içerikleri her geçen gün değişiyor olsa da egzersiz her zaman egzersiz olarak kalmıştır ve günümüzde uygulayabileceğimiz en güvenli ve en etkili faktördür.
Bağışıklık sistemimiz 20’li yaşlardan sonra her yıl %2 ila %3 oranında azalmaya başlamaktadır. Bu bakımdan ilerleyen yaşlarda daha fazla hastalıklara yakalanmaya başlarız. (3) Ancak yapılan egzersizin, bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser hastalıklarına dahi fayda sağlayabildiği görülmektedir.
12 hafta boyunca kemoterapiyi yeni tamamlamış olan kanser hastalarına yapılan egzersiz çalışmaları sonucunda vücudun bağışıklık sisteminin harekete geçtiği ve hastalıkla mücadele etmeye başladığı görülmüştür. Medical News Today bu konuda şunları söylüyor; “ Bu araştırma önemlidir, çünkü sadece kanser hastaları ve kanserden kurtulanlar için egzersizin avantajlarını vurgulamakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı bireylere nasıl fayda sağlayabileceğini de gösterir. “ (1)
Yapılan bir çalışmada egzersiz yapan ve yapmayan yaşlılar değerlendirilmiş ve düzenli olarak egzersiz yapan yaşlıların bağışıklık sisteminin en önemli faktörü olan T hücre seviyesinde daha yüksek bir değer görmüşlerdir. Araştırma bulgularında elde edilen bu değerle, 55-79 yaşlarındaki bu yaşlıların T hücre seviyesinin 20’li yaşlardaki sağlıklı bisikletçilerin bağışıklık seviyesi kadar yüksek olduğu belirtilmiştir. (2) Bu bakımdan hastalıklarda dahi kullanabileceğiniz en etkili ilaç olan egzersizden optimal verimi almak için Joseph Mercola, fitness uzmanlarına danışarak “egzersiz reçetenizi” edinmeniz gerektiğini söylüyor.
Bağışıklık sistemi söz konusu olduğunda bağırsak bakterilerimiz bizim en güçlü savunma duvarımızı yaratır. Yapılan araştırmalar, optimal dozda yapılan egzersizlerin bağırsak mikrobiyotasında faydalı bakterilerin artışını sağladığını göstermiştir. (4)
Hastalık durumlarında artan CRP değerleri, vücutta bir enflamasyon (iltihaplanma) artışının olduğunu gösterir. Son araştırmalar, yapılan egzersizin kişilerdeki CRP değerlerini %6 ila % 35 oranında düşürdüğünü göstermiştir. (5) Egzersiz, aynı zamanda vücut ısısında artış meydana getirerek bakterilerin çoğalmasının önüne geçer ve vücudun enfeksiyonlar ile daha iyi savaşmasına yardımcı olur. Bir diğer yandan stres faktörlerinin hastalıklara yakalanma riskini artırdığı bilinmektedir. Yapılan egzersizler, kişinin stres seviyesini azaltarak hastalıklara karşı daha iyi direnebilmelerini sağlar. (6)
Korona virüs gibi solunum problemleri yaratan hastalıklara karşı da egzersiz bir çözüm olabilir. British Sports Sports Journal’da yayınlanan 1000’den fazla yetişkinin 2010 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, günde en az 20 dakika, haftada beş veya daha fazla gün egzersiz yapan kişiler, hareketsiz olan kişilere kıyasla %43 daha az üst solunum yolu enfeksiyonu semptomları bildirmiştir. (7)
2018 yılında 390 kişiyle yapılan bir çalışma ise sadece 8 hafta boyunca orta şiddette yapılan egzersizin, kişilerdeki akut solunum yolu enfeksiyon riskini %14, hastalandıkları zaman ise hasta olduğu gün sayısında %23 oranında düşüşler sağladığını göstermiştir. (9)
2018 yılında Çin’de 1413 kişiyle yapılan bir çalışma ise haftada en az 3 gün egzersiz yapan bireylerin soğuk algınlığına yakalanma riskinin %26 azaldığı görülmüştür. (8)
King’s College London’daki İnsan ve Havacılık Fizyolojik Bilimler Merkezi’nden 82 yaşındaki Profesör Emeritus Norman Lazarus, “Egzersiz bir hap olsaydı, herkes alacaktı” der. Egzersizin faydaları konusunda şüphe yok, hareket etmek için tasarlanmış bir mekanizma olan insan, günümüz şartlarında hareketsizliğe karşı koyabildiği vakit her türlü sağlık sorunundan uzak bir şekilde yaşamını sürdürebilir hale gelecektir.
KAYNAK:
(1) http://www.medicalnewstoday.com/articles/251415.php
(2) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acel.12750/full
(3) http://www.bbc.com/news/health-43308729
(4) https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-016-0189-7
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16646631/
(6) https://medlineplus.gov/ency/article/007165.htm
(7) http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.1017.4208&rep=rep1&type=pdf
(8) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29486739/
(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29933369
(8) https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(20)30003-3/fulltext
(9) https://www.fitrated.com/resources/examining-gym-cleanliness/
(10) https://www.telegraph.co.uk/science/2018/02/21/anti-bacterial-wipes-pointless-bugs-grow-back-20-minutes-scientist