Hareketsizlikle Gelen Tehlike

Fiziksel aktivite ve egzersizin sağlığa güçlü faydaları olduğu yılladır biliniyor. Aslında, bu bilinen tarih kadar eski bir öngörü.

M.Ö. beşinci yüzyılda, tanınmış Yunan asıllı Doktor Hipokrat gözlemlerini şöyle aktarır: “Vücudumuzun baş, boyun, gövde, alt ve üst uzuvlar olmak üzere tamamı, ölçülü bir şekilde kullanılır ve alışkın olduğu işlerde çalıştırılırsa; iyi gelişir, sağlıklı kalır ve yavaş yaşlanır hale gelir. Ancak kullanılmazlar ve boş bırakılırlarsa; hastalıklara yatkın, gelişimi yetersiz ve hızlı yaşlanır hale gelir” (Kokkines & Myers 2010).

Bilim insanları Hipokrat’ı son yıllarda defalarca haklı çıkarmışlardır. Son dönemde yapılan bilimsel bir incelemede, Booth, Roberts ve Laye (2012) düzenli egzersiz ve fiziksel aktivitenin çoğunlukla önlediği 35 kronik hastalık ve sağlık durumuna dikkat çekmişlerdir. Booth ve arkadaşları ayrıca erişkinlerin dünya genelinde nüfusun %92’sinin ve yetişkinlerin %95’inin fiziksel aktivite için minimum gereklilikleri karşılamadığını da göstermişlerdir. Bu da; kişisel antrenörler ve diğer egzersiz uzmanlarının, insanların hayatında bir değişiklik yaratmaları için sınırsız seçenek sunmaktadır.

 

Franklin (2008); Otomobiller, asansörler, uzaktan kumandalar ve enerji tasarrufu sağlayan araçlar da dahil olmak üzere teknolojiye sonsuz güvenimizin yaygın fiziksel aktivite yetersizliğimizi açıkladığını vurgulamıştır. Franklin ayrıca, aktif olmayan bir yaşam biçiminden kaynaklanan, kronik ve potansiyel olarak hayati tehlike yaratan bir hastalık olan hareketsizlikten ölüm sendromu ile mücadelede ilaçların değil düzenli fiziksel aktivitenin en iyi strateji ve çözüm olduğunun altını çizmiştir.

 

Bu inceleme, egzersiz ve fiziksel aktivitenin sağlığa ana faydaları üzerine son dönemde yapılmış bilimsel çalışmaları araştırmaktadır ve ana bulguları yedi kategoriye bölmüştür:

  1. Düşük Kardiyorespiratuvar Formdalık (VO2max)
  2. Kardiyovasküler Hastalıklar
  3. Kemik ve Eklem Hastalıkları
  4. Depresyon, Anksiyete ve Bilişsel Disfonksiyonlar
  5. Alkolsüz Yağlı Karaciğer Hastalığı, Hızlı Yaşlanma ve Sindirim Borusu Hastalıkları
  6. İnsülin Direnci ve Diyabet, Metabolik Sendrom ve Obezite
  7. Kanser

 

Benzer Yazılar

Hakkımızda

Bizler, +15 yıllık deneyimimiz ile fitness ve sağlık alanında doğru ve yanlış bilgiyi ayırt etme uzmanlığı kazanarak, kişilere kanıta dayalı çalışmalarımız ile “DAHA AZ ZAMAN – DAHA AZ ENERJİ – DAHA AZ PARA ile DAHA FAZLA KAZANÇ” adına destek sağlamaktayız.

Sosyal Medya